Meny X5J-Extreme  
 
X5J-Extreme
Mer om X5J-Extreme
Regler "Posttävlingen"
X5J-Extreme Arkiv
SFS:s Nordic Cup X5J-E
Forumtråd för X5J-E
 
  Mer om X5J-Extreme  
 
X5J-Extreme startades för några år sedan av Amerikanen Robert Burson som fick en ide om att samla EL-Segelflygare världen runt till en "individuell" tävlingsform/aktivitet som ändå innebär en form av gemenskap med andra "likasinnade" utövare och en inblick i vad andra flyger med, samt sporra till eget utvecklande av hobbyn samt möjligheten att knyta nya kontakter med likasinnade, och även möjligheten att kunna "tävla" själv eller i en grupp på hemmafältet.

Att deltaga i X5J-Extreme är enkelt. Man registrerar sig som medlem på Forumet RC-Groupe, sedan anmäler man sitt intresse att vara med på aktuell omgång och vad man tänker flyga med på den aktuella omgångens Forumtråd som brukar starta några veckor innan "tävlingshelgen" Är man flera utövare/deltagare från samma ställe räcker det med en person är "registrerad" och som sköter anmälningar/resultat på RC-Groups Forum.

När man sedan flugit aktuell omgång så anmäler man sitt resultat på forumet där Robert sedan sammanställer alla resultat. Alt, anmäler "ombudet" resultaten. Har man anmält sig och inte kunnat genomföra omgången så ska man meddela detta så "tävlingsledaren" Robert inte behöver vänta på resultat!

När det gäller deltagarnas resultat så är det inget krav på vittnen utan här gäller ärlighet mot sig själv och omvärlden! Det finns inga priser i X5J-Extreme så man vinner inget med att fuska med sina egna siffror/resultatet i X5J-Extreme!

Reglerna i X5J-Extreme är mycket enkla och okomplicerade. Alla typer av EL-Seglare kan deltaga och det finns inte några begränsningar när det gäller motorer/ackar!

En flygomgång består av 3st 10 minuters flygningar där det gäller att använda så lite motortid som möjligt för att flyga i 10 minuter, samt ev "precisionslandning" Alltså helt vanliga Termikregler bortsett från att använd motortid/poäng dras ifrån flygtiden/poängen enligt en förbestämd handicapsystem/faktor för olika typer av EL-Motorer.

För att jämna ut dom olika flygförutsättningarna som finns Jorden runt, när vi har Vinter så är det sommar på andra ställen. Så finns det en "köldfaktor" med i reglerna som innebär att man får mer bonuspoäng desto kallare väder man flyger i! Tex, är det 5 minus när man är ute och flyger sina omgångar får man 40.5 "köldbonuspoäng".

Förövrigt kan man nämna att X5J-Extreme reglerna även används på "vanliga" tävlingar i USA!